środa, 13 maja 2009

Lubię kaszę

 

Kaszę zapiekaną z warzywami lubię po stokroć.
Posted by Picasa


Składniki (oczywiście tylko orientacyjnie)
¾ - 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
półkilogramowa mrożonka warzywna
200 ml śmietany (lub jogurtu naturalnego)
1-2 jajka (wzięłam dwa)
pół szklanki startego parmezanu (można zastąpić innym serem, albo
nawet zrezygnować - tylko po co? ;) )
sól, pieprz, natka pietruszki lub inne zioła do smaku

Kaszę gotuję, warzywa z mrożonki wrzucam do wrzątku i chwilkę gotuję w
osolonej wodzie. Odsączam.
Mieszam śmietanę z jajkami, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję
posiekaną natkę pietruszki i połowę parmezanu.
Kaszę mieszam z warzywami i śmietaną, wykładam na płaskie naczynie
żaroodporne. Posypuję pozostałym parmezanem.
Wstawiam na około pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180-200
stopni.
A potem się delektuję :)

5 komentarzy:

Unknown pisze...

A jak się robi takie CUŚ?

pstrykam pisze...

Wysyłam mailem :)

Sylwia pisze...

ja też poproszę kopesia@wp.pl
lubię takie dziwności...na kolację :D:D:D:D a zaraz po zjedzeniu mówię "od jutra nie jem kolacji "

ryba pisze...

mogę też prosić?

pstrykam pisze...

To może jednak tu napiszę.
(I zaraz się okaże jak to ściemniam ze zdjęciami, a obiad z mrożonek robię;) )